Trip to Setiu, Terengganu
11:02 AM | Author: Zulfahmi Aidi
Assalammualaikum,

Lame dah x menulis di blog ni. Kali ni aku nk cerita kan pengalaman aku drive ke terengganu buat kali ke 3.
1st trip aku g ngan Sham, membe aku atas urusan kerja yang x jadi n bertuka menjadi trip makan2 di area kuala terengganu yang di biayai oleh bos aka pakcik aku. Since ni 1st trip, aku gunakan Lebuharaya Pantai Timur, sbb by the time pun aku kat KL.
2nd trip aku bersama dak2 PSSCM CM. Aku, Abg Asri, Anep, Matyen dan Timah (ms tu blum ade ape2 lg). Dari Melaka, kami melalui jelai, ke muadzam, gambang, amik Timah di Petronas Gambang and direct ke Kuala Terengganu. Quite a fun journey by the time.
3rd trip ni Aku ngan Timah je pg. Kami dari KL menuju ke Setiu. Melalui jalan Gua Musang yang di guide oleh saudara suparjo. Ni plg mencabar dlm pengalaman aku dkat 6 taun memandu.
Kami bertolak pada jam 3pg dari KL. Drive nonstop smp ke Jerteh kol 11. Kami cume berhenti di Merapoh utk solat subuh. Sepanjang perjalanan tu, agak susah nk cari masjid. Maybe dah terbiasa dgn Melaka yang boleh cari masjid sepanjang jalan tu. Ada mmg ada tp seolah2 x diberitahu dari awal mcm xde signboard, tb2 je nampak tanda masjid lg 2 ke 3 meter. maybe area gua musang tu terpencil dan x ramai org kot. but yet, ni satu perkara yang maybe kerajaan negeri atau jkr pelu amik perhatian. Smp2 di jerteh, Suparjo mintak kami menunggu di Masjid Hadari Jerteh. Besar masjid nye, tp kawasan parking sikit, tandas kecik. seolah2 macam tidak cukup memudahan bagi penduduk or kariah sekitarnya.
Lebih kurang jam 12, suparjo pun tiba dan katanya nk ajk kitorg mkn rojak. Timah yg ske rojak pun excited la. ikut la kete joe. dok ngekor kete joe agak jauh, kami pun pelik la, xkan la nk mkn rojak kne g jauh2 smp ke ceruk (drive more than 10km tu la). Then aku call la Joe, Joe ckp direct g umah ISE kat Permaisuri. huhu. Kempunan timah nk makan rojak terengganu. Then g umah Ise, dpt la aku tgk membe yang aku kenal dari diploma taun 2003 smp la ke hari ni, bersanding. jeles pun ade gak sbb aku x sanding lg. Pas mkn2, borak jap, kami pun bergerak ke umah atok joe kat besut. otw tu kitorg singgah la jap beli losong, sata ( mmg sedap besut nye sata) n lepak kat jetty pulau perhentian. best view. rugi xde kamere. Kitorg tumpang mandi, jamak, lepak2, dlm kol 5 camtu kitorg kuar. thx joe sbb bg kitorg menumang jap. then g mkn mee sup something like that. joe pun xtau ape name nye, di pekan jerteh. sedap gak la.
Then kol 6 camtu, kitorg gerak balik ke KL ikut gua musang. Keadaan cuaca malam yang hujan agak melambatkan perjalanan kitorg. Alhamdulillah, sampai gak kitorg di KL about 2am.
Trip kali ni trip terjauh aku penah pegi ngn buah hati aku. Hoping dapat pergi lagi next time. Maybe 2minggu lg kne g terengganu lak, urusan bisnes lak. hahha
This entry was posted on 11:02 AM and is filed under , , . You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can leave a response, or trackback from your own site.

1 comments:

On June 11, 2010 at 11:49 PM , Siti Fatimah said...

hahaha.... lawak r dy ni.... perlu ke cte yang org kepingin nk mkn rojak... hahaha malu kat oreng....

uit... nk g ganu ats bisnes pe plak ni... haha